Gedragsproblematiek

Gedragsproblematiek

 

Ben jij of is je kind gediagnosticeerd met ADHD of een aan Autisme verwante stoornis? Heb jij of je kind last van sociale angst of extreme verlegenheid? Ervaar jij of je kind regelmatig gevoelens van somberheid of depressiviteit? Of heeft iemand in jullie gezin vaak last van negatieve gedachten of gevoelens

 

Dan is er ergens iets aan de hand. Er bevindt zich ergens ‘een emotionele wond’. Dit soort gedrag heeft namelijk twee functies:

  1. Het is een beschermingsmechanisme. Het beschermt om iets anders niet te hoeven voelen (bijvoorbeeld een naar gevoel, zoals machteloosheid, angst of verdriet).
  2. Het is vaak een manier om te laten zien dat er iets aan de hand is

Gedragsproblemen hebben te maken met de manier waarop je als mens omgaat met emoties en behoeften. Wanneer dit door jezelf of door een ander als hinderlijk wordt ervaren, spreken we over een probleem.

 

Wat doe ik

De manier waarop je als mens omgaat met emoties en behoeften heeft veel te maken met hoe je opgegroeid bent en wat je meegemaakt hebt vanaf het moment van je ontstaan. Allerhande factoren tijdens de zwangerschap, je geboorte en in je eerste levensjaren kunnen ervoor zorgen dat je hechtingsproces (= De behoefte van een baby om de nabijheid te zoeken van een of meerdere specifieke personen. Deze nabijheid biedt een baby veiligheid, geborgenheid en voldoening. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van een stevig basisvertrouwen, een stevig IK) niet optimaal verloopt.

 

Het hechtingsproces is een complex proces, waarbij dingen fout kunnen lopen. Risicofactoren voor een onveilige hechting:

  • ouderfactoren: sensitiviteit, toegankelijkheid, eigen hechtingsproblemen, relationele problemen, onverwerkte trauma's etc.
  • gezinsfactoren: sociaaleconomische situatie, hoeveelheid stress, relatieproblemen, mishandeling of verwaarlozing
  • kind factoren: trauma, opvallende lichamelijke handicaps, adoptiekinderen, geboortecomplicaties, couveuse verblijf etc.

 

Ik begin met het toesturen van een uitgebreid intakeformulier dat ik graag retour ontvang voor onze eerste afspraak. Aan de hand van het formulier en het intakegesprek word al veel duidelijk over waar en wanneer er een probleem geweest is in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Aan de hand van de CREF-Methode®, waarin een aantal levensbehoeften (waardering, veiligheid, fysiologische behoefte, zelfontplooiing, kerntransformatie, kennis en emotionele verbinding) centraal staan, en eventueel met behulp van het paard gaan we dit in de eerste sessie in kaart brengen.

 

Met behulp van diverse methodieken, waaronder EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), hypnotherapie, werken met delen (voice dialogue) en NLP (neuro linguistisch programmeren) ga ik met jou werken aan herstel van het basisvertrouwen. Door je basisvertrouwen te herstellen kom je weer dichter bij je kern, sta je steviger in je kracht en leer je weer op jezelf te vertrouwen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken, neem dan contact op

Dit zeggen mensen:

"Met mijn zoon, gediagnosticeerd met PDD-NOS kenmerken van het syndroom van Asperger en AD(H)D, waren er communicatieproblemen. Dit dreigde vooral in de relatie met zijn vader te escaleren. De coach heeft hem inzicht gegeven in de wijze waarop hij over komt en hem begeleid naar een andere manier van communiceren. Daarnaast is gewerkt aan zijn motivatie en zelfvertrouwen richting de toekomst. Inmiddels heeft hij zijn school met goed gevolg af kunnen sluiten."